Autor Aleksandar Petrović

Od 1949. objavio je na stotinu eseja, kritika o filmu i umetnosti i drugih tekstova u nacionalnoj i svetskoj štampi. Zadnjih godina života isticao je, preko štampe, svoj politički stav demokrate. Mnogi njegovi tekstovi, esejistički i teoretski rukopisi, sinopsisi, scenariji, knjige snimanja i drugi filmski i televizijski projekti koji su ostali iza Aleksandra Petrovića, otkriveni su zaslugom interesa drugih filmskih autora i filmologa.

Autor je bogatog literarnog dela koje je štampano nekomletno.

7e  art Azbucničnik Aleksandra Petrovića je neobično važna zbirka njegovih esejističkih, teorijskih, kritičkih i autobiografskih tekstova. Žarko Dragojević u predgovoru Azbučnika «Aleksandar Petrović-biti u svom vremenu» piše: «Knjiga koja je pred nama, zbirka esejističkih, teorijskih, kritičkih i autobiografskih tekstova jedne od središnjih stvaralačkih ličnosti doba o kojem govorimo, nespornog velikana srpskog filma, filmskog autora Aleksandra Petrovića, jedno je od takvih štiva, ali i više od toga. Osim što nam se nudi kao portret jednog vremena ova knjiga se istodobno uokviruje i u autoportret svoga autora, Aleksandra Petrovića, islikanog u sijaset valera, na kojem nam je moguće uočiti svu širinu duha njegovog tvorca, ali i sve one psihološke kontradikcije umetničke duše koje su pratile život i rad jedne u mnogome složene, ali i istinski velike stvaralačke ličnosti.»

sedmi azbucnik

7e art Azbučnik

Aleksandra Petrovića

Časopis YU film danas

 

Izdavač :                yu film danas

Urednik :             Stevan Franić

Godina izdanja:  2011

 Publikovane knjige:

skupljaci perja

Skupljači perja

FILMSKI SCENARIO

 

Autor: Aleksandar Petrović

 

Izdavač:

 • PROMETEJ (Novi Sad)
 • JUGOSLOVENSKA KINOTEKA (Beograd)

Godina izdanja: 1993

 

1950-1965 Novi film: Tekstovi o teoriji filma, lična razmišljanja, iskustva i zaključci reditelja, filmske kritike, pogled i analiza evolucije filma u jugoslovenskim uslovima, uticaj strane kinematografije, intervjui…

novi filmnovi film2

1950-1965 Novi film

Interpretacija jedne borbe

Predigra

Intimistički film

 

 

 

Autor: Aleksandar Petrović

Izdavač: INSTITUT ZA FILM (Beograd)

Biblioteka: Pogledi i traganja

Godina izdanja: 1971, Prva knjiga

 

novi film crni film

Novi film

« Crni film »

(1965-1970)

 

Autor: Aleksandar Petrović

Izdavač: Naučna knjiga, Beograd

Godina izdanja: 1988, druga knjiga

Sve moje ljubavi slepi periskopi je slikovito sećanje Aleksandra Petrovića na detinjstvo, priče o Beogradu iz doba njegove maldosti, o posleratnom Beogradu, događaji iz rata koji su ga kasnije inspirisali za njegove filmove, kratak susret sa Titom, priče o Ciganima koji su ga fascinirali još u ranom detinjstvu tako da je o njima napravio Skupljače perja, delo koje je postao kultni film u svetu (film je dao podstreka mnogim drugim rediteljima da snimaju filmove na tu temu), uspomene sa puta u Sjedinjene Američke Države, o Bronksu, o smrti koja ga opseda, gubitak sina jedinca, patetična poezija namenjena sinu.

(Knjiga Sve moje ljubavi slepi periskopi je bila u štampi za vreme bolesti Aleksandra Petrovića u Parizu. Nemogućnost komunikacije sa izdavačem učinila je da Izbor fotografija bude proizvoljan i bez opisa.)

 

sve moje ljubavi slepi periskopi

Sve moje ljubavi –

slepi periskopi

 

Autor: Aleksandar Petrović

Izdavač:

 • PROMETEJ, Novi Sad
 • JUGOSLOVENSKA KINOTEKA, Beograd

Biblioteka: Tajanstvena tačka

Godina izdanja: 1995

ISBN 86-7639-141-6

 

sve moje ljubavi slepi periskopi2

Sve moje ljubavi –

slepi periskopi

 

Autor: Aleksandar Petrović

Izdavač:

 • PROMETEJ, Novi Sad

Biblioteka: Tajanstvena tačka

Godina izdanja : 2010

ISBN 978-86-515-0542-6

 

benja kralj

Benja kralj

Scenario za dugometražni igrani film

inspirisan kratkim pričama Isaka Babelja

Autor : Aleksandar Petrović

Izdavač : PROMETEJ, Novi Sad

Godina izdanja: 1998

ISBN 86-7639-386-9

 

psece srce

psece srce2

Po delima Mihajla Afanasijeviča Bulgakova

Pseće srce
Majstor i Margarita

dramatizacije

Purpurno ostrvo

adaptacija

Autor : Aleksandar Petrović
Izdavač : PAIDEIA, Beograd
Godina izdanja: 2007
ISBN 978-86-7448-422-7

 

 

Soko, dva scenarija:

 • Soko (inspirisan narodnom pesmom Banović Strahinja) scenario za dugometražni igrani film, 1977
 • Pravi kraj vikenda  scenario za dugometražni igrani film, 1981

 

soko

Soko

Autor : Aleksandar Petrović
Izdavač : AGORA, Zrenjanin
Godina izdanja: 2011
ISBN 978-86-6053-095-2

 

Knjiga 1973. Godina vampira je zbirka tri dela, dva filmska scenarija Baron Vampir i Emanuelle II i sinopsis za film o Džonu Kenediju.

Filmove Biće skoro propast sveta nek propadne nije šteta i Majstor i Margarita, vlast i izvesna kritika je ocenila i proglasila antikomunističkim. Godine 1973. Petrović je u nemilosti, U periodu od isključenja iz Akademije za pozorište, film i televizuju, trebalo je izdržavati svoju porodicu. Svi scenariji koje je predlagao jugoslovenskim producentima, sistematski su odbijani. Njegovi filmovi se više ne prikazuju. Petrović piše tekstove po narudžbini. Francuski producent Iv Ruse-Ruar (Yves Rousset-Rouard) Trinakra Film, koji mnogo voli filmove Aleksandra Petrovića, moli ge da napiše scenario za nastavak čuvenog filma Emanuelle sa erotskom temom. Petrović pristaje pod uslovom da njegovo ime ne bude na špici. U tom periodu je napisao i mnoge druge sinopsise i scenarije.

godina vampira

Nepoznati scenariji Aleksandra Petrovića

1973. Godina vampira

Emanuella II

Baron Vampir

Džon F. Kenedi

Autor : Aleksandar Petrović
Izdavač : FOTO FUTURA, Beograd
Godina izdanja: 2011
ISBN 978-86-84283-34-6

Miona Kovacević, Saša Petrović

Autor scenarija: Emanuel 2 BLIC

 

 

Aleksandar Petrović je bio scenarista ili ko-scenarista u skoro svim filmovima koje je realizovao:

 • 1956-57 Let nad močvarom – Kratkometražni film. Producent Slavija Film. Scenario Aleksandar Petrović, tekst Vicko Raspor, izbor muzike, režija Aleksandar Petrović.
 • 1958 Putevi – Kratkometražni film. Autor, Scenario i režija Aleksandar Petrović.
 • 1961 Dvoje – Avala Film. Autor, scenario, izbor muzike i režija Aleksandar Petrović.
 • 1963 Dani – Avala Film. Scenario Aleksandar Petrović, Bora Ćosić, Dušan Matić, Dušan Stojanović, režija Aleksandar Petrović.
 • 1964 Zapisnik – Kratkometražni film. Autor, scenario, izbor muzike i režija Aleksandar Petrović.
 • 1965 Sabori – Kratkometražni film. Autor, scenario, izbor muzike i režija Aleksandar Petrović.
 • 1965 Tri – Avala Film. Scenario Aleksandar Petrović i Antonije Isaković. Izbor muzike i režija Aleksandar Petrović.
 • 1967 Skupljači perja – Avala Film. Autor, scenario, izbor muzike i režija Aleksandar Petrović.
 • 1968 Biće skoro propast sveta nek propadne nije šteta – Koprodukcja : Avala film Beograd, Les Productions artistes associés S.A. Paris. Autor, scenario, izbor muzike i režija Aleksandar Petrović.
 • 1972 Majstor i Margarita – Koprodukcja : Dunav film Beograd, Euro International Film S.p.A., Rim. Po romanu Mihajla Bulgakova (Mikhaïla Boulgakova). Scenario u saradnji sa Barbarom Alberti, Amedeo Pagani, izbor muzike i režija Aleksandar Petrović.
 • 1977 Grupni portret s damom – Koprodukcja : Stella-Film Münichen, Les Artistes Associes, Paris. Po romanu Nobelovca Hajnriha Bela (Heinrich Bëll). Autor, scenario, dijalozi, izbor muzike i režija Aleksandar Petrović.
 • 1989 -1994 Seobe (Migrations) – Koprodukcija: Radio Televizija Srbije, Ekonomik trade Milan Pejić, Méditerrannée Cinéma, Obadia BAMC Paris. Po romanu Miloša Crnjanskog. Scenario u saradnji Jacques Doniel-Valcroze, režija Aleksandar Petrović.

Scenario za dugometražni igrani film inspirisan narodnom pesmom Banović Strahinja publikovan je u knjizi Soko.
Aleksandar Petrović je ponudio scenario Avala filmu, očekujući da će moći i da režira film, ali režiju je produkcija poverila Vatroslavu Mimici (blaži vid daljeg “prognanstva”). Film je prikazan na festivalu u Puli. Mnogi su bili mišljenja da je to najbolji domaći filmski scenario ikada napisan. Na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji, 1981 godine, dobio je nagradu za najbolji scenario prema domaćem književnom delu.
Film je bio prikazan i na Filmskom festivalu u Veneciji 1981 godine – van konkurencije.

 • 1981 Banović Strahinja – Jadran Film, Zagreb, CFS Košutnjak –OOUR Avala film, Beograd, R. von Hirschberger /R. Kalmowitz Filmproduk OHG – Neue Tele-Contact Filmproduktion, Minhen; FRZ, Zagreb, Avala pro-film, Beograd i Zvezda film, Novi Sad, scenario Aleksandar Petrović, Vatroslav Mimica, režija Vatroslav Mimica.

Aleksandar Petrović autor je više sinopsisa i scenarija koji nisu publikovani. Neke od njih je trebalo da režira. Na žalost projekti se nisu realizovali.

 • Lopov – scenario Aleksandar Petrović po romanu Leonida Leonova (projekat sa Dunav filmom Beograd i Aria filmom Ženeva).
 • Memoari Leopolda Trepera – scenario Aleksandar Petrović (projekat Trinakra Film).
 • U ime svih mojih – Po romanu Martina Greja (Martin Gray) koscenarista Aleksandar Petrović i Maks Galo (Max Gallo) (projekat Trinakra Film).
 • Benja kralj – Početkom osamdesetih godina Aleksandar Petrović je napisao scenario za dugometražni igrani film inspirisan kratkim pričama Isaka Babelja. 1981 projekat je teško montiran. Producent Sofrasima nije uspeo da snimi film iako je Petrović dobio pristanak za glavne uloge od Izabel Adjani (Isabelle Adjani) i Rišara Drajfusa (Richard Dreyfuss). 1985, isti producent je ponovio pokušaj da snimi film, bez Aleksandra Petrovića, sa Ivanom Paserom (Ivan Passer) i u glavnoj ulozi David Bovi (David Bowie). Produkcija je krenula sa snimanjem zimskih eksterijera i sa time se i zavrsilo. Koproducent je bio JADRAN FILM Zagreb. Kostime je realizovao Zak Fontere  (Jacques Fonteray) koji je kasnije bio kostimograf u filmu Aleksandra Petrovića Seobe.