Kako sam pronašao pesmu Đelem, Đelem

Sve moje ljubavi – slepi periskopi Aleksandar Petrović
Izdanje Prometej
Odlomak iz Kako sam pronašao pesmu Đelem, Đelem

«Ulazili smo u kafanu, a sa podijuma, kroz dim, prezirući galamu, kroz otvorena vrata u noć, leteli su zvuci buduće ciganske himne, pesme Đelem, Đelem… Jer pesma Đelem, Đelem… jeste pesma čIka Mikajla Lakatoša…

zapisnik «U somborskoj kafani pronašao sam ram za moj kritički žurnal broj 1: puteve – drumove, razume se… Jer pesma Đelem, Đelem

ne samo da muzički sugeriše osećaj letenja i putovanja, već su joj i reči posvećene putovanju (Putujem, putujem, itd.).»

… Ja sam, dakle, uokvirio one tri crne mrlje farovima duž novih YU drumova, a pesma Đelem, Đelem…, postavljena kao muzička pratnja, dala je tim drumovima krila…

Ništa mi, međutim, nije vredelo…

Komunistički cenzori su bili totalno nemuzikalni : drugi broj mog «kritičkog žurnala» nikada se nije pojavio…
Ali sam i ja njih zeznuo : Đelem, Đelem… sam stavio u film Tri i u Skupljače perja
I čika Mikajla – on se u oba ta filma pojavio kao glumac – i Oliverče, koja je Đelem, Đelem… sjajno pevala u Olimpiji, mnogo bolje od Tereze Kesovije, koja je inače, moja omiljena pevačica.
Čika Mikajlo je odavno umro…

Pokoj mu duši…» A.P.

djelem djelemPesma je imala planetarni uspeh. Kad god bi Alekasandar Petrović ušao u kafanu u kojoj je svirao ciganski orkestar (čak i u Parizu i Njujorku), Cigani bi ga prepoznali i odmah pevali Đelem, Đelem. Tolikom uspehu pesme sigurno je doprinela i Olivera Vučo (sada Olivera Katarina). U filmu Skupljači perja je igrala kafansku pevačicu. Njen glas je oduševio Bruno Kokatriksa (Bruno Cocatrix) vlasnika čuvene pariske dvorane Olimpija i angažovao je. Bila je senzacija, o njoj se pisalo na prvim stranicama novina. Pevala je uzastopnih 72 dana!

Ubrzo, po izlasku filma, Cigani su odlučil da će im pesma Đelem, Đelem biti himna.

 Sećanje sa snimanja Skupljača perja

Aleksandar Saša Petrović, Bekim Fehmiju I Olivera Vučo snimaju “Skupljače perja” (1967) 

Yugopapir PDF

«Ono što čovek mora da razume to je, da je rad sa njima gotov kada njima dosadi. Recimo, ako hoću da ponovim scenu sa nekim statistom Romom, ovaj kaže: «E neću, gazda, neću šefe!» Tu je onda kraj. A ako dodam: «Da ti platim». «E ne moš’ da mi platiš. Neću.» E, i to je deo njihove slobode.»

SKUPLJACI2

Film Skupljači perja menja naziv:

Engleski naziv za film I Even Met Happy Gypsies i francuski J’ai même rencontré des Tziganes heureux je u stvari doslovni prevod jednog od stihova noseće pesme Đelem, Đelem: Maladilem šukule romeja – sreo sam čak i srećne cigane.

skupljacifr